Povestea Nucleului, spusă de scriitorul Victor Niță


Un element care face acest roman deosebit de captivant este raportul dintre ficţiune şi realitate. Această incertitudine, instalată chiar din primele pagini, te determină să îl citeşti pe nerăsuflate. Dacă lectura unei cărţi te face să te opreşti în multe momente, pentru a reflecta, înseamnă că autorul şi-a atins scopul. Aceeaşi sezaţie o trăieşte şi bătrânul colonel de contrainformaţii militare, căruia misteriosul autor îi oferă pentru studiu manuscrisul ce conţinea povestea Nucleului. Romanul debutează cu gândurile ofiţerului în rezervă despre meseria de spion, una care nu oferă nicio satisfacţie socială, deşi oamenii care au dus această luptă din umbră au influenţat nu de puţine ori cursul istoriei.

În acel dialog avut cu ofiţerul rezervist, redat în debutul romanului, autorul afirmă că povestea Nucleului este rezultatul unor „simple plăsmuiri ale imaginaţiei, coroborate cu fapte istorice”. Cu toate acestea, bătrânul colonel este de părere că „tipul ăsta ştia ceva, de undeva”. Un dialog ce conferă o undă de mister asupra faptelor ce vor fi relatate în următoarele pagini, sporind interesul cititorului.

Pe scurt, povestea începe cu evocarea perioadei Siguranţei fondate de către Mihail Moruzov, care a hotărât crearea unei structuri speciale de spionaj, independentă de orice control politic. O structură în care erau primiţi doar ofiţerii de elită şi care avea ca scop penetrarea serviciilor secrete străine, dar mai ales a mişcărilor extremiste din exterior, ce puteau reprezenta un pericol pentru statalitatea României. Un fapt confirmat de documentele istorice, după cum arătam într-un articol anterior- serviciile secrete româneşti au anticipat evenimentele din vara anului 1940.

După asasinarea lui Moruzov (26/27 noiembrie 1940), această structură şi-a continuat activitatea, dar neoficial, rezistând până în zilele noastre. Longevitatea Nucleului, care a supravieţuit tuturor schimbărilor de regim politic produse de-a lungul secolului XX în România, este elementul suprinzător şi greu de crezut al romanului lui Victor Niţă, dar care îl face extrem de interesant pentru cititorul pasionat de domeniul informaţiilor. O perioadă în care România a fost mai mereu confruntată cu ameninţări venite din exterior. Am răspuns acestor ameninţări prin crearea unor structuri de spionaj de o înaltă calitate, care să compenseze inferioritatea militară şi incompetenţa politicienilor.

Începutul secolului XXI oferă Nucleului o provocare majoră – războiul de pe frontul invizibil cu stăpânii din umbră- „un adversar care desenează pe harta lumii, face războaie, revoluţii, dă jos guverne, întregul palmares de şefi de state fiind marionetele lor”. Dacă nici acest fapt nu trezeşte interesul pentru cartea „Nucleul. Enigma spionajului românesc”, voi propune următorul exerciţiu de imaginaţie: să ne gândim la posibilitatea existenţei unei alianţe internaţionale de informaţii, una paralelă cu alianţele oficiale, alcătuită doar din militarii de calitate, cei care şi-au păstrat integritatea şi profesionalismul. Ei sunt ofiţerii nemulţumiţi de politica aplicată la nivel mondial, după momentul 11 septembrie 2001.

Un alt motiv pentru care recomand cu încredere romanul lui Victor Niţă este descrierea profesionistă a funcţionării unei structuri de informaţii- organizarea, modul de recrutare a agenţilor, testarea şi verificarea „sănătăţii operative a agentului” (interesant concept!), compartimentarea muncii operative într-un serviciu secret, aspecte privind culegerea de informaţii.

Interviu cu scriitorul Victor Niță

Categorii: Istoria spionajului românesc | Etichete: , , , | Lasă un comentariu

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat: